Maries Opskrifter

Marie Justesen var søster til forpagter Justesen, som boede på Østergård omkring 1910. Hun førte hus for sin bror, indtil han giftede sig, hvorefter hun blev leder af køkkenet på Solhjem.

Hun har efterladt en håndskrevet kogebog, som stadig eksisterer. På denne side vil det være muligt at finde nogle af de opskrifter, som findes der. Der er kager, pølser og stege og andre nyttige opskrifter, som kan bruges i et større hushold. Nogle af dem vil kunne findes på denne side. Dorte Jolander fra Frilandsmuseets Køkkenlaug er gået i gang med at afprøve opskrifterne, og har også venligst stået for den moderne og mere overskuelige opstilling, hvor det har været nødvendigt.

Galopkringle

3 Pund Mel ½ Pot Mælk 1 Pund Margarine ½ Pund Sukker 6 Æg Kardemomme 2 Bagepulver. Æltes sammen, dannes til en Kringle, sættes i Ovnen straks og bages knap 1 Time. Sukker og skaarne Mander strøs paa.

Galopkringle (moderne opstilling)

1½ kg. mel, 2½ deciliter mælk, 500 gram smør, 259 gram sukker, 6 æg, lidt kardemomme, 2 teskefulde bagepulver.

Alt æltes sammen og formes i en kringle, som strøs med thesukker og hakkede mandler og sættes i en god varm ovn. Den bages i knap en time.

Kafe Brød

1 pund Mel ½ Pund kold Smør 3 skefuld Fløde 3 Skefuld Rom 3 Skefuld Sukker 3 hele Æg Lidt Sitron. Det æltes til det slipper Fadet og trilles ud og smøres me Ægehvider og bestrøs med Sukker. (Skæres i Snitter)

Kaffebrød (moderne opstilling)

500 gram mel, 250 gram kold smør, 3 spsk. piskefløde, 3 spsk. rom, 3 spsk. sukker, 3 hele æg, lidt citronskal.

Dejen æltes, til den slipper fadet, og trilles i stængler, der trykkes lidt flade, smøres med sammenpisket æggehvide og bestrøs med thesukker. Bages og skæres i snitter på skrå.

Sukker Kranse (som snoes)

1 Pund Mel trekvart Pund Smør 1 kvart Pund hvidt Sukker 2 Æggeblommer lidt Vanillie ælt kolt og trilles i smaa Kranse. Hviderne pisker deri dyppes de og saa i hvidt Sukker

Snoede sukkerkranse (moderne opstilling)

500 gram mel, 375 gram smør, 250 gram melis, 2 æggeblommer, lidt vanilje, 2 sammenpiskede hvider, melis eller tesukker til pynt.

Ælt mel, smør, sukker, æggeblommer og lidt vanilje sammen. Tril lange, tynde pølser af dejen og sno dem sammen 2 og to. skær de smoede pølser i stykker á ca. 15 cm. og saml dem i kranse.

Pisk hviderne let sammen og dyp kransene først i æggehvider, derpå i sukker. Kransene bages lysebrune ved 200 grader.

Mandelbudding

1 Pot Fløde koges med ½ Pund stødte Mandler lidt bitre deriblandt. ½ Pund Sukker røres med 8 Æggeblommer og røres i Fløden tilligemed 2 Lod Husblas. Naar det er afkjølet kommes de 8 pidskede Hvider i og hældes da i en Skaal.

Serveres med Frugtsovs.

Mandelbudding (moderne opstilling)

Til 6-8 pers.

1 liter fløde, 250 gram smuttede, fint hakkede mandler, 250 gram melis, 8 æg, 12 blade husblas

Varm fløden til kogepunktet med de skoldede, smuttede og fint hakkede mandler. Husblassen blødgøres i koldt vand i 5 minutter, væden knuges af og den smeltes i den varme fløde. Skil æggene i blommer og hvider. Æggeblommer og sukker røres hvidt og hældes i fløden, når den er lidt afkølet. Æggeviderne piskes stive og vendes i fløde-æggemassen, når den er kold, men endnu ikke stivnet, og den færdige mandelbudding hældes i en serveringsskål.

Serveres med jævnet rød frugtsauce.

Leverpostej (billig og nem)

1 Svinelever, trekvart Pund (375 gram) smeltet Fedt, Løg, Mel, 3 Æg, Peber, Salt, Ingefær, lidt Nelliker, Mælk.

En Svinelever skæres i Stykker og kommes i kogende Mælk indtil den omtrent er stiv. Derpaa hakkes den meget fint med løg og røres med 2 á 3 Spiseskefulde Flormel 3 Æg Peber Salt Ingefær og lidt Nelliker. Tilsidst trekvart Pund smeltet Fedt røres deri. Mælk efter behag.

Det nemmeste er at hakke leveren gennem en kødhakkemaskine sammen med løget, men Marie Justen har muligvis benyttet et hakkebræt med en halvmåneformet vuggekniv. Det giver en anden konsistens af den færdige postej. 

Skinkefrikadeller

2 hele Æg piskes godt med 3 Spiseskefulde Flormel og 4 Lod smeltet Smør deri røres 1 Pund revne Kartoflerog ½ Pund hakket mager røget Skinke. Spises med Gemyse til. Man kan godt bruge Klipfisk i Stedet for Skinke da lidt Salt og Peber. Steges lysebrune. (af 1 Pund Fisk og 2 Pund Kartofler 26 Frikadeller)

Skinkefrikadeller (moderne opstilling)

3 hele æg, 3 spiseskefulde mel, 60 gram smeltet smør, ½ kilogram kogte kartofler, 250 gram hakket mager røget skinke (eller 250 gram klipfisk).

Æg, mel og smeltet smør piskes godt. Heri røres revne kartofler og hakket skinke.

Steg frikadellerne lysebrune i smør på panden.

Serveres med grøntsager.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *