Hvem er Kokkepigen?

Kokkepigen tager sig en kaffepause i herregårdens køkkenKokkepigens blog

Kokkepigen står på hovedet i gamle kogeboger, husmodermanualer og i folketraditionen for at bringe historiske opskrifter til dit nutidskøkken. Hun skriver om mad fra bønder og borgere, store som små husholdninger og giver dig opskrifter fra mange forskellige perioder i Danmarkshistorien.

Hun bringer nye opskrifter og historier ca. en gang om ugen. Opskrifter og råvarer er næsten altid tilpassest sæsonen, højtiderne eller skik og brug, lige fra forsommerens mange mælkeretter eller tidlige rabrabersaft til efterårets slagtemad og tunge vildtretter.

På Frilandsmuseet kan du opleve de fleste af de historiske køkkener og familier, der optræder her på bloggen. Alle er velkomne til at kommentere indlæg eller skrive til Kokkepigen. Hun tager meget gerne mod spørgsmål, hører om dine egen madtraditioner eller udveksler gode (historiske) madråd. Men hun har travlt – så af og til skal man vente et par dage på at få svar…..

Kokkepigen holder hovedsaglig på Frilandsmuseets lille herregård. Her holder man hus som omkring år 1900, og i det store køkken laves der både jævn folkemad og fin herskabsmad. Gårdens store køkkenhave forsyner køkkenet og stuerne med grønsager, frugt og smukke blomster til dekoration. Man kan besøge køkkenet og dets mennesker i påsken, i museets højsæson og til jul, hvor køkkenet altid dufter af småkager og gåsesteg. Læs mere om Frilandsmuseets aktiviteter her.

Damerne bag kokkepigen

Kokkepigen er i virkeligheden to personer, som i flere år har beskæftiget sig med historisk madlavning og madkultur. Vi deler skrivearbejdet imellem os, men vi har nogle personlige yndlingsperioder, som vi hver især formidler. Hvis man skriver en kommentar eller stiller et spørgsmål, får man som regel svar af den kokkepige, som ser det først !

 

Inge-Mette i køkkendøren på ØstergårdI mere end ti år har museumspædagog og cand.pæd. Inge-Mette Petersen undervist et utal af skoleklasser og grupper i gammeldags madlavning, madkultur og kulturhistorie ved det varme brændekomfur på Frilandsmuseets lille herregård, Østergård.

Hun beskæftiger sig med mad og madlavning fra 1700-tallet og frem, og sætter det gerne i historiske rammer gennem breve, dagbøger, avisartikler og andet fra fiktive personer. Og så arbejder hun gerne ved både herregårdens brændekomfur og brødovnen ved Kølvrå for på den måde at finde ud af, hvordan maden er blevet tillavet – og hvordan den egentlig har smagt!

 

 

 

 

 

 

Rikke spiser gammeldags is lavet på flødeMuseumsinspektør Rikke Ruhe har i 7 år haft ansvaret for Frilandsmuseets hjemmeside, og hun skriver både indhold til nettet og artikler rundt omkring om en lang række kulturhistoriske emner.

Hun kender rigtig meget til mellemkrigstidens og 1900-tallets madkulturelle historie, og kan sagtens finde på at servere benløse fugle og brødbudding for sine gæster derhjemme.

For tiden tager hun sig dog en velfortjent pause fra Kokkepigen – men måske vender hun tilbage igen!

0 Responses to “Hvem er Kokkepigen?”


  • No Comments

Leave a Reply