Kokkepigen står på hovedet i gamle kogeboger, husmodermanualer og i folketraditionen for at bringe historiske opskrifter til dit nutidskøkken. Hun skriver om mad fra bønder og borgere, store som små husholdninger og giver dig opskrifter fra mange forskellige perioder i Danmarkshistorien.
Hun bringer nye opskrifter og historier ca. en gang om ugen. Opskrifter og råvarer er næsten altid tilpassest sæsonen, højtiderne eller skik og brug, lige fra forsommerens mange mælkeretter eller tidlige rabrabersaft til efterårets slagtemad og tunge vildtretter.
På Frilandsmuseet kan du opleve de fleste af de historiske køkkener og familier, der optræder her på bloggen. Alle er velkomne til at kommentere indlæg eller skrive til Kokkepigen. Hun tager meget gerne mod spørgsmål, hører om dine egen madtraditioner eller udveksler gode (historiske) madråd. Men hun har travlt – så af og til skal man vente et par dage på at få svar…..
Kokkepigen holder hovedsaglig på Frilandsmuseets lille herregård. Her holder man hus som omkring år 1900, og i det store køkken laves der både jævn folkemad og fin herskabsmad. Gårdens store køkkenhave forsyner køkkenet og stuerne med grønsager, frugt og smukke blomster til dekoration. Man kan besøge køkkenet og dets mennesker i påsken, i museets højsæson og til jul, hvor køkkenet altid dufter af småkager og gåsesteg. Læs mere om Frilandsmuseets aktiviteter her.
Kvinden bag kokkepigen
I mere end ti år har økonoma, museumspædagog og cand.pæd. Inge-Mette Petersen undervist et utal af skoleklasser og grupper i gammeldags madlavning, madkultur og kulturhistorie ved det varme brændekomfur på Frilandsmuseets lille herregård, Østergård.
Hun beskæftiger sig med mad og madlavning fra 1700-tallet og frem, og sætter det gerne i historiske rammer gennem breve, dagbøger, avisartikler og andet fra fiktive personer. Og så arbejder hun gerne ved både herregårdens brændekomfur, ildstedet i det lille hus fra Stenstrup og brødovnen ved Kølvrå for på den måde at finde ud af, hvordan maden er blevet tillavet – og hvordan den egentlig har smagt!
8 kommentarer til “Hvem er Kokkepigen?”
Jeg har fundel gammel kogebog. Laura Adeler fra Hagerups Forlag. Opskrifterne er med brændekomfur. Ord fra kogebogen er f.eks. Fransk Æblekage:Kagen bages i middelvarm ovn 1 time. Hvad svare det til i temperature i dag.
Sikken en viden de skulle ha indsigt i. Mange af opskrifterne har ingen bagetid. Kan jeg finde oplysninger om bagetider nogen steder.
Ser frem til at høre fra jer.
Med venlig hilsen
Janniie
Kære Janniie
En middelvarm ovn svarer til omkring 180 grader i en moderne ovn.
Egentlig oplysninger om bagetemperaturer har jeg ikke set nogen steder, det er mere et sprøgmsål om erfaring – et brændekomfur har ingen egentlig temperaturmåler. Men man kan se på moderne opskrifter på lignende kager og brød, det kan give en idé om temperatur og tid.
Og held og lykke med Laura Adeler, det er en glimrende kogebog!
Kokkepigen
Forleden læste jeg i bogen ”DEN LILLE BONDEGÅRD VED MOSEN” (ISBN 978-87-7190-975-3) om en landmandskone, der bl.a. også var kogekone på landet i en forgangen tid, hvor den slags var ret almindelige. En interessant oplevelse, som jeg lige vil nævne. I den autentiske bog om en svunden tid på landet, fortælles også anekdoter om mange andre interessante mennesker: hjemmeslagter, hosekræmmer, studehandlere, handelsmænd, landsmænd, pottemager, frugthandler, sadel- og sejlmager, kræmmere, postbud tørvegravere, vagabonder m.fl. og især også om naturen i og omkring den mose den lille bondegård lå tæt ved.
Tak for henvisningen – jeg kendte den ikke. Jeg er selv fra landet, og kendte en virkelig dygtig kogekone, som blev brugt af alle de lokale landmænd, når de skulle have fest. Hun kunne lave bearnaise-sauce til 50 personer uden at ryste på hånden, og tag gerne nye ideer med i sine arrangmenter.
Hej kokkepigen
Kan den bog “Opfindsomhed i en krisetid – mad under besættelsen” købes i dag.
Mvh Birgitte Thomsen
Desværre nej, men det vil nok være muligt at købe den antikvarisk. Dorte Chakravarty har skrevet “Husnmor i en rationaeringstid”, måske den kan være af interesse.
Kære kokkepige.
Vi står med en opskrift, hvor der står 1 bd. søde og 12 1/2 kvint bitre mandler. Hvad står 1 bd. for?
På forhånd tak,
Hanne.
kvint er 5 g – men jeg er aldrig stødt på bd som vægtbetegnelse. Kan det være en fejl, så der skulle stå pd. – og det er pund = 500 g.