Kategorier
Bondemad Grød

Blomstermåned og boghvedegrød

Bønderne kaldte i gammel tid maj måned for blomstermåned eller vårmåned. Maj er desværre startet dårligt i forhold til alle gamle huskeregler og vejrvarsler, for bønderne sagde gerne at “Maj måneds kulde gør laderne fulde” og man mente at en varm maj gav nøgne blade og gødede kirkegårdene.

Man såede boghveden i maj, og kokkepigen iler derfor med en god, gammel opskrift på boghvedegrød. Boghvede skal helst have stenet, sandet jord, og den blev i gammel tid især dyrket i Vestjylland og nogle steder på Fyn. På herregården finder boghvedegrøden af og til vej til folkebordet, hvor retterne skal fylde og mætte uden for store omkostninger.

Boghvedegrød til 6 personer

3 liter mælk bringes i kog i en tykbundet gryde. Når mælken koger komme 375 gr. boghvedegryn i. Grøden koger ca. 1 time til halvanden over en sagte ild under jævnlig omrøring. Tilsæt lidt salt.

Grøden serveres med mørk sirup eller frisk æblemos som tilbehør. Drik en mørk, sødlig øltype til.

Vær i øvrigt særlig varsom i dag: Dagen i dag, d. 7. maj, og den 18. maj er ifølge kalenderen Tycho Brahes-dage. Det betyder, at disse datoer var med på Tycho Brahes kalenderliste over dage, hvor planeter og elementer stod i ulykkernes tegn. Begynd derfor aldrig på noget nyt på en Tycho Brahes-dag – det kommer der ikke noget godt ud af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *