Kokkepigens Jul – Den store Bagedag

Julen nærmer sig med hastige Skridt. Der er stadig mange Ting at naa, før Julefreden endelig kan sænke sig over Køkken, Stald og Stuer paa den lille Herregaard. Ikke mindst mangler der stadig at blive bagt de forskellige slags Smaakager til Herskabet og Pebernødderne til at dele ud. Det er en gammel Tradtion at spille Mus eller Effen og Ueffen med Pebernødderne baade i Folkestuen og inde i Herskabets Stuer. Børnene er glade for de lange Bagedage, hvor de faar lov at hjælpe med, baade naar der skal bages Vanille-Kranse og Pebernødder. Det er nu, de dyre Varer som Mandler og Kanel kommer frem, som er blevet købt inde i Byen i November Maaned, da Herskabet var paa Visit hos Fabrikanten.

Vanille-Kranse

125 Gram smuttes og køres gennem Mandelkværnen. 500 Gram Mel, 375 Gram Smør, 250 Gram Sukker, de hakkede Mandler, 1 Æg samt 1 Stang Vanille æltes sammen. Køres gennem Kødhakkemaskinen, hvorpaa er sat den lille runde Kageplade – Dejen skal komme ud gennem den største Stjerne. Formes i smaa Kranse, som sættes paa Pladen og bages i en godt varm Ovn, ca. 200 Grader.

Jødekager

750 Gram Mel, 375 Gram Smør, 250 Gram Sukker, 2 Æg og 2 Teskefulde Hjortesalt æltes sammen – er dejen for tør, tilsæt da ekstra æg. Dejen udrulles tyndt og afstikkes med et Glas. Kagerne sættes paa Bagepladen, pensles med med Æg, strøs med en Blanding af Sukker og Kanel. Til slut kommes de smuttede, hakkede Mandler paa Smaakagerne. Bages i en godt varm Ovn, ca. 200 Grader, til de er Lysebrune i Kanten.

Præstegaardens Pebernødder

375 Gram Smør, 1 Kilogram mørk Farin eller Muscovarsukker, 4 æg, 1½ Deciliter Mælk eller Fløde, 1 Tskf. Kanel, 1 Tskf. Nelliker, 1 Tskf. Ingefær, 1 Tskf. Muskat, 1 Tskf. Hjortetaksalt, 1½ Kilogram Mel æltes sammen. Trilles i lange Pølser, skæres i smaa Puder og bages i en godt varm ovn, ca. 200 Grader, i 10 Minutter eller til de er Gyldebrune.

Opskriften har Kokkepigen faaet af en god Ven og Kollega. Det er de bedste Pebernødder, der skal bages til Jul!

2 Responses to “Kokkepigens Jul – Den store Bagedag”


  • jeg bor i los angeles, og har nu ledt efter en halv time opskrift paa spegepolse, og til min glaede fant en masse gode opskrifter her tak for det, hilsen herfra med et glaedelig jul

  • Kære Grethe

    Det glæder mig, at opskrifterne kunne hjælpe.
    Held og lykke med pølsemageriet.

    Venlig hilsen
    Kokkepigen

Leave a Reply