Kategorier
Brød og kager Desserter

26. April 1750. Kaffe og Visit

Gadebillede0003I dag havde jeg besøg af min gode Veninde Anne Finnelstrup. Hun er netop hjemme paa en liden Visit hos sin Broder Peder Heieby og hans gode Hustru Karen. Vi talte indgaaende om min kommende Forløsning. Hun har god Erfaring udi denne Materie, da hun allerede er nedkommet med 2 Sønner og en Datter. Hun gav gode Raad til, hvorledes Fødslen kunne foregaa saa gelinde som muligt. Hun fortalte ogsaa, hvorledes en Pige paa Egnen var blevet forledt til at kravle gennem en Horseham for at undgaa den Smerte, som er enhver Kvindes Kors og Pryd. Straffen var ikke udeblevet. Da Drengen blev født, havde det sammenvoksede Øjenbryn, et sikkert Tegn paa, at han senere ville blive en Varulv.

Efter denne forskrækkelige Historie gjorde det godt med en Kop Kaffe af den gode, stærke og søde Slags. Den blev serveret i de nye Kopper med den gode store Underkop at hælde Kaffen i, saa den ret kan køles. Til Kaffen blev serveret Kandis og Fløde. En smule Æble-Gele fra Efteraarets Høst kom ogsaa paa bordet. Kaffen er en himmelsk Drik, som frisker og klarer Hjernen. Jeg gaar ikke længere selv paa Visit, men kan vel huske, hvorledes jeg ved det sidste Visit ofte ikke var i stand til selv at entrere Vognen, men maatte have hjælp af Kudsken. Det maa jeg ogsaa i disse Dage, men nu af en helt anden Aarsag.

Til Aften fik vi til Dessert en udmærket Svedske-Tærte. Svedsker er en udmærket Spise i min Tilstand, hvor Legemets naturlige Funktioner ikke altid er som de plejer. Min gode Pige Katrine er en sand Mester i denne Tærte.

Svedske-Tærte

En Butterdeistærte, der bestaar af tvende Stykker, Bund og Laag, tillaves og bages hertil. Gode Svedsker toes i lidet Vand, og koges i liidet Viin, noget Vand, Citronskal, et Stykke Sukker og Kaneel. Naar de er meget mørkogte, og Saucen kort henkogt, tages de op og Stenene fratages dem. Naar Kiødet herpaa er meget fiint hakket og anrørt med noget af Saucen og Citronsaft, at det bliver lind, skal det i den bagte Butterdeiskage, og paa den sædvanlige Maade serveres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *