Kategorier
Brød og kager Ikke kategoriseret Jul

9. December 1913. Julen staar for Døren

Der laves kranse

Kære Moder

Jeg haaber, alt staar vel til hjemme. Jeg tænker ofte paa Jer alle hjemme paa Gaarden i Sønder Sejerslev. Jeg kommer nok hjem til Jul, selvom det kan være svært at forlade det danske Land. Heldigvis kan vi hjemme vise vort Hjerte i de mange røde og hvide Farver, som vi pynter Juletræet hjemme med. Her kan vi ogsaa endelig vise det danske Flag, som vi ikke kan hænge op i Flagstangen udenfor vor Dør.

Her er nu startet paa Julekagerne.  Jomfru Johansen har lagt den første Dej til de brune Kager. Hun sværger til Fru Konstantins Brune Julekager, som altid bliver gode og sprøde, hvis de rulles godt og tyndt ud. Der skal bages mange, ikke blot til Herskab og Folkestue, men ogsaa til de mange gode Folk, som har hjulpet paa Gaarden i Aarets Løb. Det er Tradition, at Husmænd og Haandværkere kommer forbi lige før Jul for at faa en Gave, og Fruen har da ogsaa strikket Huer og Halstørklæderne til Børnene, saa der er Gaver til alle i Famlierne.

Husmandskonerne kommer i næste Uge for at hjælpe med de mange Smaakager. Saa skal der bager Brune Kager, Vanillekranse, Jødekager og Pebernødder, som bliver sat i Daaser og Kasser oppe paa Loftet til Julen kommer. Klejner bliver ogsaa kogt og Æbleskiver bagt, men det sker først lige før de skal spises. Her er det Skik at hænge Klejner paa Juletræet i røde Bånd, saa den første Portion bliver allerede bagt i næste Uge. Saa er de ikke alt for sprøde, naar de bliver hængt paa.

Jomfru Johansen bagte Fløde-Kranse i Gaar. Det var en ny Smaakage, som hun ville prøve før Juledagene, saa alle fik lov at smage, ogsaa Bryggerskarlen. Saa er Brændet til Julebagningen ogsaa sikret. Der skal fyres op i Brændekomfuret fra tidlig Morgen paa den store Bagedag, og naar vi er færdige hen under Aften vil der ikke være meget Brænde tilbage ude i Brændeskuret.

Nu vil jeg slutte for denne Gang. Jeg har kun godt at sige om denne Plads, og haaber at blive her det næste Aar, Fruen har udtalt Tilfredshed med mit Arbejde. Det glæder mig at have en Plads i mit eget Land.

Med de bedste Ønsker og kærligste Hilsner til jer alle

Din kære Datter

Karoline Sørensen

 Fløde-Kranse

500 Gram Mel, 300 Gram Smør, 175 Gram Sukker samt 6 Spiseskefulde Fløde æltes sammen og trilles i smaa Kranse, som dyppes i Piskefløde og Sukker. Pladen smøres med Smør, og Kransene maa stilles paa Pladen med Mellemrum.

 

Brunkager, vanillekranse, klejner og de andre julesmåkager kan man finde opskrift på under Kokkepigens Juleopskrifter.

 

5 kommentarer til “9. December 1913. Julen staar for Døren”

Sikke en fortælling … jeg kunne i grunden godt tænke mig at lave disse flødekranse, men tænkte lige på hvor mange varmegrader skal jeg regne med og hvor meget bagetid til dem…

Kan du råde mig…?

Jeg tænker på at ovnen nok skal være ca 200 gr varm og bagetiden ca 5 minutter… mon det er korrekt, selvfølgelig skal der holdes øje med dem..

Takker for en dejlig side… Og rigtig glædelig jul til alle…

Mange venlige hilsner
Helle Hansen

Kære Rasmine
På Fru Constantins tid er mandlerne blevet malet i en stor stenmorter, til det er blevet en marcipanagtig masse. I vore moderne tider er en foodprocessor uundværlig. Her kan man hakke mandler, sukat og orangeskal til en findelt masse, før det kommer i brunkagedejen. Det plejer at give et godt resultat.
Hilsen
Kokkepigen

Kære Helle Hansen
Jeg må indrømme, at jeg kun har prøvet at bage dem nede på brændekomfuret i herregårdskøkkenet. Men 200 grader og 5 minutter lyder rimeligt. De flyder ud, så der skal være god afstand mellem kagerne.
Og også en glædelig jul til alle fra
Kokkepigen!

Kære Kokkepige

Tusind tak for svaret, jeg har nu kopieret opskriften og skal prøve den snarest.

Endnu engang en rigtig glædelig jul til alle jer bag denne dejlig side.

Mange venlige hilsner

Helle Hansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *