Med et lille barn i huset laver Edith megen mælkemad. Edith har i hjemkundskab lært, at mælk er grundstenen i ethvert sundt hjem. Og mælkemaden er heldigvis billig, både til for- og efterret.
I dag spurgte en af nabokonerne efter en god opskrift på kakaosuppe. De fik besøg af en kusine, og hun ville servere den til efterret.
Edith greb straks efter Carla Meyers “Nutids Mad og Husførelse”, som hun fik til sit bryllup. Det er den kogebog, hun bruger mest – for her står der opskrifter på snart sagt alt. Carla Meyer angiver altid retten i tre udgaver: en billig, en mellem og en dyr. Edith bruger som regel de billige til daglig, men hun giver den dyre til nabokonen, fordi den skal bruges til gæster.
Kakaosuppe (dyr udgave)
1 liter sødmælk koges med en halv stang flækket vanille. Bland 20 gr. kartoffelmel, 30 gr. sukker og 75 gr. kakao. Rør lidt efter lidt blandingen i den kogende mælk. Smag suppen til med yderligere sukker. Server med små tvebakker. Suppen er meget hurtig at tilberede, og bør laves umiddelbart før servering.
Samme aften vil Edith lave bollemælk til forret, fordi hun har nogle melboller til overs fra hønsekødssuppen fra i går. Hun holder lidt høns i den lille have, og når de bliver for gamle som læggehøns, ryger de i suppegryden.
Bollemælk med melboller
Kog 6½ dl sødmælk med et lille drys salt. Anret den varme mælk med melboller og server med sukker og stødt kanel.
En portion melboller
Smelt 75 gr. margarine, og bag op med 100 gr. mel. Blandingen spædes lidt efter lidt med 2 dl vand. Rør over ilden til dejen slipper ske og gryde. Afkøles lidt og røres grundigt med 2 æg – et ad gangen. Smages til med salt og lidt sukker.
Bring en gryde letsaltet vand i kog, og få den ned fra spilkogende til småkogende. Put dejen i en bollesprøjte, og skær dejen af i passende størrelse fra sprøjtens ende. Bollestykkerne vil straks synke til bunds i det kogende vand, og de koges færdig under svag varme. Når de er færdige, kommer de op til overfladen. De tages op med en hulske og lægges på et dørslag, hvor de overhældes roligt med koldt vand for ikke at klæbe sammen.
3 kommentarer til “Bollemælk og Kakaosuppe”
Hej Kokkepige,
jeg søgte lige på Kakaosuppe på nettet og kom til din blog. Vi har længe i min familie gjort grin med denne ret, som vi troede var min fars opfindelse, en aften hvor ungerne var lidt for umulige.
Men så talte jeg lige med kollega, som også kendte til det… ved du hvor det stammer fra?
Mange hilsner
Tove K. Stryhn
Kakaosuppe husker jeg også fra min egen barndom, men den hører til de retter, som er gledet ud af det danske køkken, efterhånden som vi er holdt op med at spise 2 retter varm mad om dagen, sammen med kærnemælkssuppe, sagosuppe, vandgrød og mange andre. Kakaosuppe er i 1930-erne blevet en hverdagsret, men oprindeligt må det har været en dyr ret at tilberede. I Frk. Jensens kogebog fra 1902 hedder den Chokolade-Suppe. Her indgår både kakao og chokolade, til gengæld er der ingen vanille i. Det er der til gengæld hos Madam Mangor i udgaven fra 1842 – men hun bruger hverken kakao eller chokolade. I stedet koger hun mælken godt med branket mel, og hælder så den varme mælkesuppe i en æggesnaps, som er rørt i den terrin, som suppen skal serveres i. En ting er de dog alle enige om: til kakao- eller chokoladesuppe hører tvebakker!
det smare godt