Kategorier
Husholdning Middagsretter Sovs og saucer

Høkassen – den sparsommelige husmoders bedste ven

Fru Benedicte Thørrestrup udgav i 1905 kogebogen “Hjemmet. Dets Ledelse og Retternes Tillavning. Smaa praktiske Vink til unge Husmødre”. Bogen var også tænkt som en skriftlig anvisning til brug for Benedictes elever – hun havde sin egen lille husmoderskole.

Louise Nimb. Restauratør, kok og kogebogsforfatterinde.

Benedicte Thørrestrup var en ven af Fru Louise Nimb, en af det danske køkkens tidlige superstjerner. I bogens forord bruges det meste af pladsen på en hyldest til denne og et causeri over valgsproget “Sursum corda” (Hjerterne opad!), som blev brugt ved Fru Louise Nimbs begravelse i 1903.

Benedicte Thørrestrups lille bog er praktisk og ligefrem i sine anvisninger, og den anpriser gode råvarer og en sparsommelig brug af dem. Når man læser, at hun for en husholdning på 6 personer anser 2 tønder kartofler til en vinter over og 25 pund (12 kilo) margarine som passende for en måneds forbrug, aner man, at datidens køkken var tungt og rigt på kulhydrater.

Benedicte Thørrestrup vier et lille kapitel til høkassen, denne nyttige indretning, som sparer husmoderen for udgifter til el, gas eller brændsel. Hun skriver:

“Den tid, som fødestoffernes omdannelse ved varmens indvirkning fordrer, beror paa en naturlov, og denne lader sig ikke ændre. Docent Fjords mange og indgaaende forsøg har bevist, at de ønskede forandringer i stoffernes kun hidføres ved en jævn vedvarende varme og ikke ved kogningen. Ikke alene bliver saaledes maden bedre ved høkogning, men den sparer ogsaa meget paa gassens forbrug”

Retter i høkasse

Kogetiden for de enkelte retter forlænges dog noget, så man skal starte aftensmaden i god tid. 

Røget skinke og salt kød koger først 3 kvarter på gas, og derefter 5-6 timer i høkassen. Kødsuppe (okse eller svin) koges en ½ time, og sættes i kassen i 4-5 timer. Høns, okse- og lammebryst eller oksetunge koges op et kvarter, og koger færdig i kassen i et par timer. Et fyldt hvidkålshoved skal koges 3 kvarter, og koger færdig i kassen i 4 – 5 timer.

Et stort, flot hvidkålshoved

Fyldt hvidkålshoved

Udhul et hvidkålshoved og fyld det med 750 gr.flæskefars. Farsen er rørt med et revet løg, lidt mælk, et æg og havregryn samt salt, peber og lidt muskatnød. Ombind det fyldte hoved med sejlgarn, og kog det uafbrudt i 4 timer, et lille hvidkålshoved i 3 timer. Med høkasse koges hvidkålshovedet op på komfur i 3 kvarter, og sættes i kassen i 4-5 timer.

Tomatsovs

30 gr. smør og 30 gr. mel bages op. spædes langsomt op under omrøring med ca. 3,5 dl  oksebouillon og 1 dl tyk tomatpure. Sovsen kan legeres med 1 æggeblomme og tilsættes lidt citronsaft eller hvidvin efter smag.

Ved servering skæres hoved i fine skiver, og serveres med tomatsovs. De udhulede rester fra hvidkålshovedet bruges næste dag til stuvet hvidkål, som kan serveres til medisterpølse eller frikadeller.

Sådan laver du en høkasse:

En firkantet trækasse med plads til to gryder ved siden af hinanden pakkes med et tykt lag hø. Det skal luftes og skiftes jævnligt, så høet altid er tørt og friskt. Sy en pude af groft, tætvævet lærred, og stop den godt til med hø. Puden skal lægges som øverste lag over gryderne, når de er sat ned i høbunken. Kassen skal have sit eget trælåg, som lukkes ned over puden.

I høkassen koger for eksempel risengrød fint færdig på ca. to timer uden at brænde på. Den sættes ned, når ris og mælk er bragt godt i kog. Løft ikke på grydernes låg lige inden de sættes i kassen, og lad lågene slutte tæt til.

Bloglæser Vibeke har sendt os dette link til moderne høkasser: www.høkassen.dk – så kan man selv prøve kræfter med fænomenet uden at skulle ulejlige en landmand i nærheden!

8 kommentarer til “Høkassen – den sparsommelige husmoders bedste ven”

Hej Vibeke
Tusind tak for det gode link til nutidens høkasser. Det tror jeg lige, jeg sætter ind i hovedhistorien. Har du nogle eksempler på retter, som du laver i høkasse – eller nogle gode tips og ideer til nutidens husmødre ??

Hilsen Kokkepigen

Det er rigtignok en veldig god ide med en høkasse. Jeg kan huske i min barndom (årgang 42) at min mor, når hun skulle bruge en sådan kasse, hvad vi ikke havde på Grønland(ingen hø) brugte hun at sætte gryden i en seng med et varmt tæppe og en dyne rundt om, det fungerede lige så godt og en billig måde at lave mad på.

Kære Ida

Tak for tippet – det er lige til at tage og bruge for moderne husmødre, som er opmærksomme på deres energiforbrug.

Hilsen kokkepigen

Min mor plejede at lave risengrød på den måde(‘1970-80’erne), så brænder den nemlig ikke på, selv om man ikke rører i den (i hvert fald ikke når den først er taget af varmen). Men metoden må kunne bruges til alt “simremad”, når bare man er sikker på at have varmet maden nok til at evt mikroorganismer er døde, og låget er tæt.

Kære Helene

Tak for den lille madhistorie – ja, selv moderne husmødre kan spare på energiforbruget ved at lave simremad på den måde – men som du selv siger, så skal man sørge for, at gryden har været i god kog nogle minutter, inden den kommer ind i dynen.

Venlig hilsen
Kokkepigen

Jeg lavede bøf stroganoff og ris i “høkasse”!
Normale ingredienser (fandt 1 kg oksebryst til kr 25 på udløbsdato i køledisken ).
Løg+champignon blanceres, gulerødder tilsættes og det steges godt igennem, og over i en skål.
Kød og godt med paprika brunes grundigt, og en dåse koncentreret tomat +ca en halv liter vand røres rundt i. Tilsæt grøntsager og kog grundigt op. (Det har taget ca 15 minutter)
Sæt gryden og tætsluttende låg i en flamingokasse med låg og fold en dyne godt om kassen. Færdigt efter 2,5 time.
Kog vand og ris godt op i en gryde (ca 4 minutter) og byt ud med den anden gryde og lad det stå i 20 minutter, mens du koger den første gryde med kød og grønt op og jævner den.
Done!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *