Jeg, Sigrun, nu vil redeligt fortælle om vor rejse, og vor ankomst til handelspladsen.
Sjældent stort var offeret inden, guderne blev beværtet, og skibet stod ud i en kraftig brise, som rask førte os over havet til vort mål, den store handelsplads ved åens munding. Lasten var lette skind og det tunge smedeværksted. Godt var det stuvet af vore irske trælle Fionn og Niall og de to karle Sven og Ulf, at skibet ikke skulle kæntre under den tunge vægt. Far Sigurd og bror Sigbjørn så til at alt kom med, det ville forhåbentlig blive en travl uge.
Ankomsten til vigen var stille og god, derfor blev der givet en mønt til guderne, at vi også kommer vel derfra. På vejen havde der været tid til at sætte fiskekroge ud, og der blev fanget både makrel og torsk. Fra hjemmet havde vi medbragt mel, gryn, salt og tørrede krydderurter, men mælk og smør blev købt på markedspladsen mod at far lovede senere at reparere gryder og ordne knive. Teltene blev rejst på den angivne plads, og jeg tilberedte vort første måltid i gløderne fra bålet, stegt makrel fyldt med urter og pakket ind i blade. Til det blev også givet syrnet mælk med urter og nybagte fladbrød.
Skibet står nu stille på stranden og bålet er brændt ned. Natten bliver fulgt af morgen, og alt er klar til en uge med arbejde og handel, men også med fest og fredelig dyst med fremmede. Min næste fortælling vil handle herom.
Stegt makrel med urtesauce
En fersk makrel renses grundigt, og fyldes med krydderurter som timian og merian, rørt op i lidt smør, før den lukkes og pakkes ind i store blade. Den lægges på ilden til den er færdig. Til makrellen kan serveres en urtesauce, lavet på syrnet mælk med de samme urter som i fisken. Til fladbrød laves en simpel dej af rugmel, vand og salt, som steges over ilden på en flad pande.
I stedet for blade kan man pakke fisken ind i stanniol og lægge den på grillen. I vikingetiden fandtes forskellige syrnede mælkeprodukter, bl.a. skyr, men jeg vil foreslå, at man bruger creme fraiche. Beregn 1 lille makrel til hver!
Kokkepigen fortæller om vikingetidens råvarer, tryk her for at se filmen.
2 kommentarer til “Opbrud”
Hej kogepigen,
kul att du letat dig tillbaka till vikingatiden, men jag hoppas att du inte missat min vikingatida kokbok “An Early Meal – a Viking Age Cookbook & Culinary Odyssey” som finns till salu inne i er museumsbutik.
Vi har i boken jobbat med experimentell arkeologi, arkeologiska fynd från olika regioner samt tolkning av de matspår som omnämns i de senare sagorna och samtida kontinentala källor för att försöka närma oss en autentisk regional vikingatida matkultur
mvh Daniel
Hej Daniel
Jeg har med interesse fulgt jeres bog, fra jeg først hørte om den, jeres udgangspunkt er spændende. Det glæder mig, at den er kommet i Nationalmuseets Museumsbutik, jeg ser frem til få den der.
Kokkepigen