Sild!

Køkkenet på Frilandsmuseets bornholmske gård

Køkkenet på Frilandsmuseets bornholmske gård

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man kan ikke skrive om bornholmsk madkultur uden at berøre Østersøens svømmende guld, sildene. Østersøens sild har siden middelalderen været en uomgængelig og vigtig ressource, der også som eksportvare var mange penge værd.

På Bornholm opstod øens egentlige byer ud af kystens mange små fiskerlejer. I resten af Danmark var det anderledes – her var byerne enten gamle købsteder, eller voksede sig nye og store omkring de jernbanestationer, der sammen med banerne blev bygget i 1800-tallet.

Sildene blev ikke kun spist på Bornholm. I hele Danmark var tønderne med saltede sild en vigtig hjørnesten i den daglige kost. Sildene var som rugbrød og grød et fast indslag i hverdagsmaden på de danske bøndergårde, og i alle spisekamre stod der en eller flere tønder med sild. Den hårde nedsaltning gjorde, at de kunne holde sig i månedsvis.

En saltet sild er frygtelig salt – og inden man spiste dem, blev de blødt ud i mælk eller kogt vand. Som regel serveret hele, udgjorde de ofte sammen med grød et dejligt morgenmåltid for folk, som skulle have energi og vitaminer til at udføre hårdt fysisk arbejde.

Kokkepigen bringer i dag et par opdaterede udgaver af den gamle klassiker fra 1930 – omtrent det tidspunkt, som Frilandsmuseets Bornholmergård viser på museet. Kogebogen vi bruger er “Husmoderens Bog” af Emmy Larsen, 1930. Sildene i opskrifterne er alle friske, og ikke saltede.

Kogt sild

Rens 1 kg friske sild, skær dem i mindre stykker, som saltes og stilles til side i ½ time. Kog derefter stykkerne i saltet vand, tilsat lidt eddike, 1 laurbærblad, 6 ituskårne scalotteløg, 10 hele peberkorn. Serveres med kogte kartofler og rørt citronsmør.

Stegte sild med mælkesauce

Rens hele sild og skær tre små snit på skrå gennem skindet på hver side. Vend sildene i mel, og steg på en pande med margarine. Kog panden af med lidt vand og mælk, og gem skyen. Rør en skefuld mel på panden med lidt vand. Tilsæt stegeskyen til denne jævning, og smag til med eddike og salt. Kan tilsættes kulør.

Emmy Larsen giver også en anvisning på marinerede sild:

8 kg sild (!) gælles, og lægges i en blanding af halv eddike og halv vand i 24 timer. Læg dem til afdrypning og pak dem derefter fast i en krukke med salte- og krydderiblandingen øverst. Den laves af: 1 kg. salt, 250 gr. sukker, 30 gr. stødte nelliker, 10 gr. allehånde, 30 gr. småtskårne laurbærblade, 30 gr. stødt peber og 15 gr. salpeter. Pres låget fast ned i krukken med en sten, og stil køligt.

 

0 Kommentarer til “Sild! ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar
Kokkepigen i Stenstrup-huset

I 2015 er kokkepigen flyttet til Frilandsmuseets nye hus fra Stenstrup, som er ved at blive opført nær smeden og den store fæstegård fra Lundager.

Året er 1802. Vi følger konen i huset, og hendes familie gennem året gennem glæder og sorger, fra kyndelmisses kulde over forår og sommer og til det igen bliver jul. Den lille tømrerfamilie bor til leje i huset, og manden er tit borte, men sønnen er karl på nabogården og datteren er hjemme endnu, og er sin moders store glæde. Det er en tid med fremgang, der er stadig 5 år til englænderne bomber København, og verden som man kendte den bryder sammen.

Hvem er forfatteren?

I 2015 er forfatteren Inge-Mette Petersen. Hun vil gennem dagbogsnotater og breve fra konen i Stenstruphuset forsøge at give et indtryk af både dagligdagen og de store begivenheder, som udspiller sig i 1802, krydret med tidens retter og bagværk til både høj og lav - konen har en fortid i køkkenet på herregården Hvidkilde.
Dagbogen og brevene er en fiktion, baseret på kilder og kogebøger udgivet i tiden.

Nye kommentarer

Find en opskrift