Så blev vor gode nabokone Katrine da endelig med den gode Gud Herrens hjælp forløst med en lille pige forrige nat. Den arme stakkel låe i al verdens pinsel, og er stadig meget svagelig efter sin prøvelse.
Pigebarnet var så skravlet, at præsten i al hast blev kaldt til hjemmedåb, og vi må håbe, at den nådige gud vil skåne hende. Katrine og Jep har allerede mistet drengen fra sidste forår til den kolde syge. Jeg ved, at Mette Jepsdatter, som var barselskone, har korset og stålet godt over pigen i vuggen, så de onde ikke får tag i hende.
Vi er allerede buden til barselgsgilde på torsdag, så nu skal vi i al hast have tillavet nogle gode retter, så de stakkels mandfolk ikke skal leve af den føde, som Jeps lillepige kan bakse sammen. Heldigvis har vi stadig æbler til overs fra julen, og rigeligt af de tørrede sveskeblommer fra træet sydvest i abildgården. Jeg vil bruge den smukke barselspotte med honninggul farve, som jeg arvede fra min saglig moder, og den smukke grønne, som jeg fik ved mit bryllup med Rasmus.
Ålesuppe
Rens og skær små ål i passende stykker. Kog ålestykkerne godt ved jævn varme i ½ time i fiskesuppe (fiskebouillon) sammen med et par skårne løg, nelliker, peberkorn og en kvist timian. Tag ålestykkerne op af suppen, og kom æbletern fra to skrællede æbler i sammen med en god håndfuld svedskeblommer. Frugten koger lidt med. Smag suppen til med salt, eddike og lidt sukker. Den skal være sur-sød. Spis ålene varme til ved siden af.
Gårdfolkene skal også have en god omgang boghvedegrød at varme sig på, selvom det er småt med mælken her om vinteren, så grøden må koges på vand. Der skal æbledyppelse til.
Annas boghvedegrød
Bring 1½ liter vand i kog, og put 3 store håndfulde (3 dl) boghvedegryn i, mens der røres flittigt. Læg låg på, og lad grøden småkoge i 3 kvarter. rør jævnligt, så grøden ikke brænder på bunden. Put lidt salt i grøden. Grøden spises med æbledyppelse.
Æbledyppelse
Kog nogle ituskårne æbler til grød i en lille slat vand. Kom evt. en smule honning i for at søde dyppelsen.
En kommentar til “Barselssengen – 18. januar 1788”
Hej Inge-Mette.
Jeg er som pottemager meget interesseret i barselspottens historie. I denne artikel skriver du om at en barselspotte blev givet som bryllupsgave. Det har jeg også altid forestillet mig, ikke mindst ud fra de påskrifter der især findes på potterne fra Sorring. De er imidlertid dateret omkring midten af 1800-tallet, og det er meget overraskende for mig hvis denne tradition allerede fandtes i 1700-tallet. Så vidt jeg har kunnet se (mest baseret på Ehlers Samling og bog om Dansk Lertøj) er der ikke mange potter med bøjlehank fra den tid. Det ville glæde mig at få kastet lidt lys over denne tradition. Jeg har talt med en sydtysk pottemager, som fortalte at de har (haft?) samme tradition dernede.
VH Chr. Glahn